HansOlsson.net

HansOlsson.net

Första halvan av 2015

FantasyPosted by Hans Olsson Fri, July 17, 2015 18:18:46
Första halvåret 2015 har passerat. Det har gått fort, tycker jag. Vad har då hänt? När jag tänker tillbaka har det kantats mesta delen av noveller, vilket har varit roligt, utmanande och kämpigt. Men mest roligt. I maj släpptes den engelska antologin ”Waiting for the machines to fall asleep”, vilken har fått fantastiska recensioner på bloggar och andra sidor. Mitt bidrag till den heter som bekant ”Melody of the Yellow Bard”. Har ni hunnit läsa den än?

Sedan fick jag nys om en kommande steampunkantologi och till den skrev jag ett bidrag. Antologin är i skrivande stund är i startgroparna att färdigställas och kommer släppas tidigt i september. Jag ser mycket fram emot den, inte minst för att steampunk är en så fascinerande genre! Mitt bidrag heter ”Filmvisning på salong Rentzo” där en mycket ovanlig och spännande film visas.

Jag har också skrivit ett bidrag till en kommande antologi som kommer ges ut av Catoblepas förlag. Jag ska inte avslöja för mycket om den, men spännande är det. Jag lovar! Håll utkik efter ”Opaltornet kallar” där.

Slutligen kommer ytterligare en antologi att släppas under hösten, av Fantastikportalen. Jag skrev ett bidrag till den antologin, men sedan gjorde någon mig uppmärksam på att det kanske skulle passa bättre till något annat. Så plötsligt stod jag där med en klar novell som jag inte kunde använda. Det var svettigt, men jag skrev ner en annan idé jag hade istället. Så under hösten kan ni läsa novellen ”Tidsögat” i Fantastikportalens antologi!

Jag lyckades också skriva klart en roman jag har jobbat med ett tag. Den ligger just nu och mognar lite, och den ska rättas och arbetas med. Det jobbet får bli under hösten, då novellerna hittills har tagit ganska mycket tid. Boken är en dystopi av något slag och jag tror det kommer bli riktigt bra i slutändan. Jag vill inte avslöja för mycket än, men jag kan berätta att jag har skaffat ett stort antal böcker på ämnet, plöjt igenom timtals av Youtube-klipp och besökt Casino Cosmopol i Stockholm i researchsyfte. Dessutom har jag fått kontakt med ett antal fantastiskt bra synthband. Det ska bli superspännande att jobba med den här, och ... Ja, ni får se så småningom :) Jag har också läst en del böcker, och kan nämna några favoriter hittills (se listan längst ner). Bland annat har jag läst Love Kölles roman ”Galtmannen”, vilken med sitt medryckande, varierade och kompetenta språk var en riktigt häftig läsupplevelse. Boken påminde mig lite om American Psycho, så den är kanske inte för alla. Men den var för mig.

Jag gillade också "The fairy gunmother" av Daniel Pennac. Jag visste inte vad det var för bok över huvud taget när jag började läsa. Det visade sig vara en deckare, vilka jag i normala fall inte läser, men också en riktigt underhållande och välskriven sådan.

Stephen Kings "The Shining" är också riktigt bra. Det som slog mig främst när jag läste den är hur tidlös den är ur väldigt många aspekter. Den publicerades 1977, men kan vara skriven nästan när som helst. Ruskigt bra!

Lupinas "Tårpilens år" är en trevlig, klassisk fantasybok.


Nu är det dags att semestra lite, fast risken finns att det blir lite skrivande också. Vi ses till hösten! Under tiden får ni läsa mycket, särskilt ”Främling. Inkräktare” :) Ge bort ett ex, vettja, om ni inte redan har läst den.

/Hans

Läst hittills 2015:

The Neutronium Alchemist - Peter F. Hamilton
Om Jesus - Jonas Gardell
Pokerhandboken - Dan Glimne
Tårpilens år - Lupina Ojala
Den el-ändiga sagan - Anna Vintersvärd
Boneshaker - Cherie Priest
The Dirt, Mötley Crue - Neil Strauss
Kväll efter kväll - Gerda Antti
Korten på bordet - Agatha Christie
Half the world - Joe Abercrombie
The curious incident of the dog in the night-time - Mark Haddon
The Shining - Stephen King
The king in Yellow - Robert W Chambers
The Windup girl - Paolo Bacigalupi
Galtmannen - Love Kölle
Halpin Fraysers död och andra berättelser - Ambrose Bierce
Stoner - John Williams
Himmelstrand - John Ajvide Lindqvist
Aniara - Harry Martinson
The fairy gunmother - Daniel Pennac
Jeeves klarar skivan - P.G Wodehouse
Awakened Mage - Karen Miller
Innocent Mage - Karen Miller
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.