HansOlsson.net

HansOlsson.net

Arga förläggaren

FantasyPosted by Hans Olsson Mon, August 24, 2015 21:20:19

När jag för några månader sedan avslutade mitt senaste manus gjorde jag som man bör göra i det läget. Jag lade undan manuset för att låta det mogna en stund. Det var skönt, för jag har hållit på med den här romanen ett tag nu, så det var skönt att äntligen få skriva dit de sista orden. Nu infinner sig genast en mängd andra frågor för mig som författare. Två av de största är: Hur länge ska man låta den ligga? Och vad gör jag under tiden?

Nu när jag inte längre hade den där överhängande känslan av att något alltid måste göras lät jag kreativiteten flöda. Jag började skriva på en novell som jag avslutade. Fast utan att rätta så den ligger just nu också och mognar. Jag började skriva på en ny roman, för jag har en berättelse som måste skrivas, vare sig jag vill eller ej. Fast så kom jag på att jag ju hade ytterligare någon idé, så jag skrev en novell till medan jag tog sats inför romanen. Den ligger och vilar nu, förresten, novellen. Och när jag var klar med den fick jag ytterligare två bokidéer som jag genast började på. Kort sagt drabbades jag av skrivar-ADHD och hade svårt att bestämma mig för vad jag skulle satsa på. Dessutom ligger ju det egentliga manuset och väntar på att jag ska jobba med det.

Det var i det här läget jag kom på vad jag skulle behöva, nämligen Arga Förläggaren. Tänk att ha en hetsig rackare, som står och skriker på en mer eller mindre motiverat. Som de gör på TV.

”VAD ÄR DET HÄR FÖR NÅGOT?”

”Ähh, ett färdigt manusutkast.”

”VADÅ UTKAST!?”

”Jo, det ligger och mognar lite ...”

”JAHA. OCH VAD ÄR DET HÄR DÅ?”

”Det är en novell som också ligger och … Ja du vet.”

”MEN FÖR I HELVETE! DU MÅSTE JU GÖRA KLART EN SAK I TAGET!!!!”

Jag ser framför mig hur en åder i pannan på Arga Förläggaren pulserar olycksbådande.

”Jo, men det funkar inte rik...”

”JAG SKITER I HUR DET FUNKAR. NU SKRIVER DU KLART DEN HÄR BOKEN MED EN GÅNG, ANNARS SKA JAG PERSONLIGEN SE TILL ATT DINA KARAKTÄRER DRABBAS AV SKOSKAV OCH JAG SKA RYCKA DIN VIRTUELLA PENNA UR HANDEN PÅ DIG OCH JAG SKA ÄNDRA ALLA DINA MILJÖBESKRIVNINGARNA SÅ ATT DE ÄR I VERSALER OCH JAG SKA ...”

Jag slutar lyssna, nickar och vänder mig mot datorn. Han har rätt, gapstaren. Jobbet måste göras och ingen kan göra det åt mig. Som en klok man sa: Det enda sättet att göra det på är att göra det.

Innan jag sätter igång att rätta manuset måste jag bara skriva lite annat. Och när jag börjar med det letar sig Arga Förläggarens torndönsstämma in i mina öron. Jag vänder mig om och ser att ådern rör sig som en daggmask i hans högröda ansikte. Den sprängs snart. Inte bra.

Nu har jag ingen Arga Förläggaren som skriker på mig, men ibland tror jag det kan behövas. Kanske är det en ny yrkeskategori att satsa på?

I alla fall har manuset nu mognat klart, så ikväll har jag börjat redigeringsarbetet! Håll utkik här efter uppdateringar, för nästa bok blir spännande. Inte minst för mig.  • Comments(0)//blog.hansolsson.net/#post93