HansOlsson.net

HansOlsson.net

Freudland - Mattias Leivinger

FantasyPosted by Hans Olsson Sun, November 09, 2014 19:49:44
Freud vaknar upp i skogen utan minne. Han vandrar runt i sökande efter svar och kommer till stugan Freudhall. Här möter han figurer som känner igen honom; den hetsiga Jones, den lugnare betjänten Ferenczi och den högljudde Stekel som har hittat en hjälm på en sovande, eller kanske död, man i skogen. Stekel bygger ett torn till Freudhall och Freud inser snart att de måste gräva ett dike och bygga försvar. Mot vad? Jag vet inte. Efter ett tag dyker Jung upp och de börjar slåss, för att senare söka sig ut i storskogen i jakt på svar. Svar på vad? Inte det heller vet jag.

Redan innan jag börjar läsa Freudland har jag vissa farhågor. Att använda två mycket välbekanta historiska figurer i en roman kan vara bra, men då måste det också uppfylla något syfte. Att placera Freud och Jung i någon sorts märklig sagovärld funkar inte för mig. Särskilt inte när jag inte hittar syftet. När samtliga karaktärer dessutom är väldigt burdusa och högljudda så har jag svårt att komma in i boken. Leivinger snålar inte med utropstecken, vare sig i dialoger, monologer eller i karaktärernas tankar. Detta förstärker intrycket att boken är gapig och skrikig, vilket för mig gör det tungläst. Å andra sidan finns här en del roliga formuleringar och uttryck som kanske gör det läsvärt för någon annan.

Det är Mattias Leivingers debutroman och språket är, förutom överflödet av utropstecken, helt okej. Däremot kunde den med fördel varit tunnare. I slutordet skriver Leivinger: "Den som letar efter diskrepanser kommer finna dem." Ja.  • Comments(0)//blog.hansolsson.net/#post86