HansOlsson.net

HansOlsson.net

Vad ögat ser - Lars Östling

FantasyPosted by Hans Olsson Sat, October 25, 2014 17:05:25

Mänskligheten har sökt sig ut i rymden för att hitta en planet de kan kolonisera. En flotta om tre rymdskepp är på väg, men de har långt ifrån oändligt med resurser och av de planeter som har setts ut som potentiella kandidater återstår endast nu endast två. Det visar sig att det bor något slags primater på den andra planeten. Om de är intelligenta så bör de inte landa. Men skulle det egentligen vara så farligt? Prover tas från planetens yta med hjälp av sonder och en forskare upptäcker en mikroorganism som försöker hålla sig undan. Är det något att ta i beaktande, eller ska det istället bli hans stora forskningsgenombrott?
Bör de landa, trots primaterna? Eller ska de fortsätta till nästa planet, som kanske är en återvändsgränd och som garanterat är en osäker framtid, om ens det.

Jag tyckte om Lars Östlings ”Vad ögat ser”. Jag har läst andra svenska författare som skriver generationssci-fi och Östling klarar elegant av det som andra försöker göra i hela böcker på ett fåtal sidor.

Boken är lättläst och spännande och man sugs snabbt in i handlingen. Här finns också en skön realistisk syn på saker och ting. En kapten fattar beslut efter vad han tycker är det bästa för sin besättning. Han är en hjälte, fast även sådana begår ödesdigra misstag.

Här finns forskaren med mikroorganismerna som drivs mer av karriärfeber än vad som skulle kunna vara bäst för besättningen. Här finns också ett stort antal personer som känns mänskliga och realistiska. Det är bra skildrat, helt enkelt.

Ett litet problem med boken är just att det är väldigt många karaktärer. Några lär jag mig känna igen, men oftast susar kapitlen förbi utan att jag reflekterar jättemycket över vem jag läste om. Några korrfel har även smugit sig in, men i sammanhanget är de oviktiga och de stör inte. På det hela taget är det lättläst och bra hela vägen. Rekommenderas.  • Comments(0)//blog.hansolsson.net/#post84