HansOlsson.net

HansOlsson.net

Shosha - Isaac Bashevis Singer

FantasyPosted by Hans Olsson Sun, October 12, 2014 20:01:55
På senare tid har jag hittat böcker av Singer gratis på loppmarknader. Då Singer är en nobelpristagare blev jag nyfiken. Nu förstår jag varför böckerna gavs bort.

Shosha handlar om ett par barn som växer upp tillsammans, Tsatsuk (huvudpersonen - åtminstone tror jag han hette så) och Shosha. De skiljs åt och träffas senare i livet, då Shosha fortfarande är stor som ett barn på grund av näringsbrist. Innan de träffas igen glider Tsatsuk runt, författar saker och försöker sätta upp en pjäs. Han gillar kvinnor, oroar sig för Hitlers framfart under tidigt 1900-tal... Singer skildrar också judiska traditioner och seder. Och... Ja.

För mig saknar den här boken substans. Språkmässigt påminner den mig om Alexander Kaletskis "Metro", det vill säga att det är förvånansvärt spretigt och lösryckt. Karaktärer säger det som faller författaren i smaken just då, vilket för mig gör att dialoger känns styltiga och påtagligt konstruerade. Kanske finns här några djupare tankar, men de var dåligt framförda om de fanns. Det enda jag tar mig med är "dubbyk", som är ett ord som fastnade. Det är inte den sämsta bok jag läst, men jag kommer nog inte läsa mer Singer.  • Comments(0)//blog.hansolsson.net/#post82