HansOlsson.net

Läslistan 2017Fantasy

Posted by Hans Olsson Mon, January 01, 2018 13:27:32

Här kommer min har-läst-lista för 2017.
Jag har läst en del blandat det här året. Allt från Stephen King till Seinfelds bok.

Det finns böcker som berör, och sådana som är underhållning för stunden, eller i värsta fall som glöms bort så snart de ställs tillbaka i hyllan. Jag skriver några korta ord om några böcker som på olika sätt har berört mig under 2017.

Bäst 2017: Ibland råkar man på en bok som man läser vid precis rätt tillfälle. Ungefär som att författaren skrev den just åt mig och visste exakt vad jag ville ha just då. Den bästa boken i år är därför The Descent av Jeff Long. Boken golvade mig fullständigt och har redan inspirerat mig till framtidan skrivprojekt. Det är det bästa jag har läst i år, så du bör läsa den också!

Största besvikelse 2017: Det är nog både Future och Metro 2035 av Dimitrij Gluchovskij. Jag gillade verkligen Metro 2033 när den kom, men de här båda böckerna orkade jag inte ta mig igenom.

Sämst 2017: Den sämsta bok jag tagit mig igenom (ljudbok) är Inget att förlora av Lee Child. Med beskrivningar ungefär på följande vis (fritt från mitt minne): "Jack Reacher kom fram till en fyrvägskorsning. Han hade fyra alternativ. Han kunde ta av åt höger, österut. Han kunde ta av åt vänster, västerut. Han kunde åka rakt fram, söderut. Han kunde vända om, norrut. Jack Reacher vände sig åt vänster, västerut. Där fanns en lång, rak vägsträcka. Han vände sig åt höger, österut. Där fanns en lång rak vägsträcka. Han vände sig återigen åt vänster, västerut. Han vände sig en gång till åt höger, österut. Sedan valde han att åka rakt fram, söderut."

... kvalar denna bok in bland det absolut sämsta jag har tagit del av. Det hamnar i samma kategori som TV-serien Lost, filmen Prometheus och boken Labyrinten av Kate Moss och får mig att svettig och förbannad vakna vissa nätter och önska att jag fick min tid tillbaka. UNDVIK!

Andra böcker som jag tyckte var bra och som är värda att nämnas och läsas är:
Trollknuten - Åke Lundgren
Trädens hemliga liv - Peter Wohlleben
Uppgörelsen - John Grisham

Hur ser era listor ut?

Hela listan:
Dorian Grays porträtt - Oscar Wilde
Bury My Heart at Wounded Knee - Dee Brown
X : den sista platsen - John Ajvide Lindqvist
The Dark Descent - A fabulous formless darkness - David G. Hartwell (red.)
Metro 2035 - Dimitrij Gluchovskij
Ankdammen - Ian Wachtmeister
Drömfångare - Stephen King
Judoboken, Från nybörjare till avancerad - Jan Stener (red.)
Stalingrad - Antony Beevor
The Fifth Season - N.K Jemisin
Den oskyldiga mannen - John Grisham
Fermats gåta - Simon Singh
The sacred and profane love machine - Iris Murdoch
Sagas krönika - Agneta Arnesson Westerdahl
Starship Troopers - Robert A. Heinlein
Trollknuten - Åke Lundgren
Seveneves - Neal Stephenson
Blommande vin - Ray Bradbury
Deeper - Jeff Long
Kavalier & Clays fantastiska äventyr - Michael Chabon
Färjan - Mats Strandberg
Inget att förlora - Lee Child
Efter slutet - Catahya
The Descent - Jeff Long
Processen - John Grisham
Mr. Mercedes - Stephen King
8-bitar - Tobias Bjarneby, Markus Karlsson Frost
Trädens hemliga liv - Peter Wohlleben
13 svarta sagor om superhjältar - Swedish Zombie
Jurtjyrkogården - Stephen King
Oceanen vid vägens slut - Neil Gaiman
Future - Dimitrij Gluchovskij
Butcher's crossing - John Williams
Båten - Nam Le - novellsamling
The Three-Body Problem - Cixin Liu
Uppgörelsen - John Grisham
Ond bråd död - Jonny Berg
SeinLanguage - Jerry Seinfeld
Kvinnan på tåget - Paula Hawkins
Goldfinger - Ian Fleming
Tailchaser's song - Tad Williams
Redwall, Cluny Gisslaren - Brian Jacques
Blaze - Stephen King
Neuromancer - William Gibson
Vad man ser och hedrar - Stig Claesson
Väktarna - Stephen King
Vindens namn - Patrick Rothfuss
Vi måste prata om Kevin - Lionel Shriver
Allt du behöver veta om barnets sömn - Anna-Maria Stawreberg
Somna utan gråt - Elizabeth Pantley
Processen - Franz Kafka
Förbannelse - Stephen King

NanoWrimo 2017-slutFantasy

Posted by Hans Olsson Sat, December 09, 2017 20:39:19

Sent omsider kommer här en uppdatering om hur det gick under NanoWrimo.

Planen var att skriva löpande uppdateringar under månaden och de första dagarna skrev jag en liten dagbok, men det föll snabbt bort. Jag körde ju en tolkning av NanoWrimo och har således inte producerat 50.000 ord. Istället har jag redigerat texter och tycker att jag har kommit framåt med det jag tänkte. Min senaste bok Museion är klar. Jag skrev också klart en novell till en kommande antologi, men har inte hunnit redigera den så många gånger som behövs. Den får jag ta tag i nu under december. Och när de två projekten var klara kom jag igång med att redigera ett nytt manus och faktum är att det känns riktigt roligt. När man läser grejer man skrev för ett tag sedan kan det visa sig vara antingen:
"Hur tänkte jag här?"
eller
"Det här var ju inte så tokigt!"
För den här boken känns det riktigt roligt att sätta igång att redigera!

Min plan var att omsätta tiden det tar att skriva 1.667 ord om dagen till redigeringsarbete. Jag tror jag tappade 4-5 dagar på vägen, och alltså mellan 6-10 timmars arbete. Med den estimeringen fick jag ihop ca. 41.700 ord. Beroende på hur frikostigt tolkningsutrymme man ger sig.
Det var dock en bra utmaning för mig, för det motiverar att få tummen ur och ta tag i saker.

Om jag ställer upp nästa år så ska jag nog försöka producera text och ord istället. För det är kvantifierbart. Annars är det lätt att alltid ha motsvarande tentapluggångest då man inte vet exakt hur mycket tid eller arbete man har lagt ner under dagen.

Läs mycket så hörs vi snart.

Mvh
Hans

Knapp halvvägsrapportFantasy

Posted by Hans Olsson Sun, November 12, 2017 19:00:25

Dagarna rasslar på och nästan två veckor av NanoWrimo har passerat.
Jag har jobbat på med redigeringsarbetet och känner mig nöjd med resultatet hittills.

Museion är nu nästan helt klar, och det återstår bara en genomläsning eller två för att hitta de sista eventuella skavankerna. Jag hoppas hinna klart med det idag, eller under morgondagen.

Därefter ska jag återigen ge mig på novellen jag skrev klart i början av månaden så att den också kan läggas åt sidan en stund.
Efter det är det dags att börja med redigeringsarbetet för nästa bok.

Att använda NanoWrimo på det här sättet har hittills varit en väldigt rolig upplevelse, för det är motiverande och skönt att sitta ner och jobba koncentrerat med sina grejer. Men eftersom jag inte producerar ord som det är tänkt blir det ju också svårare att mäta om man verkligen har kommit framåt om dagarna. Jag har försökt hålla mig till min tidsplan, att sitta 1,5-2 timmar varje dag och jag tycker det har gått bra. Än så länge tycker jag att jag ligger i fas med de ord som ska skrivas.

Och än har ju bara knappt halva november passerat!

NanoWrimo 2017Fantasy

Posted by Hans Olsson Tue, October 31, 2017 21:16:27

Under november går NanoWrimo av stapeln och jag tänkte för första gången vara med.

NanoWrimo är en personlig utmaning för de som tycker om att skriva och går ut på att man under trettio dagar ska producera femtiotusen ord. Det är ca. 1.667 ord om dagen, vilket är ett skapligt tempo vad gäller kontinuerligt skrivande. Man kan anmäla sig på sidan https://nanowrimo.org/ och även rapportera sina framsteg där om man vill.

Jag blev tipsad om NanoWrimo av författaren Ulrica Edvinsson Sundin. Vi kommer därför blogga parallellt under månaden och det ska bli spännande att se hur det går för oss. Kolla in hennes sida här: https://www.facebook.com/ulricaesundin/

Att skriva 1.667 ord om dagen tar för mig ungefär 1,5-2 timmar om man får sitta koncentrerat. Blir man störd tar det naturligtvis lite längre tid.

Jag har den senaste tiden arbetat med en del runtomkring-grejer, exempelvis har jag jobbat med att publicera några e-noveller. Och så har jag arbetat med en novell till en kommande antologi. Jag ser därför fram emot denna utmaning för att skifta fokus och för att jobba fokuserat med något.

För min egen del är just tiden en viktig faktor, för jag ska inte ägna all NanoWrimo-tid åt att skriva nytt. Jag tänkte istället fokusera på att få klart några grejer som har legat och mognat färdigt. Och med ca. två timmars arbete per dag kommer man stadigt framåt. Jag kommer därför inte följa reglerna till punkt och pricka, utan använder NanoWrimo som inspiration. Men många ord brukar ändå behöva skrivas när det är dags att redigera.

Först ut att göra är att färdigställa min senaste bok Museion som anländer från redaktören vilken dag som helst. Den är mycket nära att vara helt klar så den har förstaprio. Jag tror att några dagars intensivt arbete räcker för att få till det sista.

När den väl är klar finns en uppsjö möjliga saker att ta tag i. Bland annat har jag två halvklara manus liggande som behöver avslutas.

Men jag har redan bestämt mig. Jag ska börja redigera ett manus som har legat och mognat ungefär ett år nu. Det är dags att börja jobba med manuset som har katter i huvudrollerna och som är studio Ghibli-inspirerad!

Ni ser väl fram emot de nya böckerna lika mycket som jag gör?

Håll utkik här så postar jag uppdateringar om mitt deltagande i årets NanoWrimo!

Status update threeFantasy

Posted by Hans Olsson Sat, February 11, 2017 13:11:11

Hello!

Another week has passed and now it's 17 days to go of the Kickstarter project.

A question I get a lot is how a Kickstarter project works. So today I thought I could share how I did it.

While working on the Kickstarter, and even writing this update, I've listened to my favourite 24 songs, a lot :)

One of the first things to decide was what kind of crowdfunding platform to use, and the big ones I've found are Kickstarter and Indiegogo. In the end I choose Kickstarter, because of the All-or-nothing model, which means I either reach my goal and get the whole sum, or I get nothing. I think this is good, because it motives both me and backers to invest time, effort and money into it.

The next step was planning, and this is where I put most of the effort. Originally I wanted to launch the project at the end of 2016, but decided against due to lack of planning time. My planning included, among other things, finding people to contact that I could tell about this Kickstarter project and to plan rewards to backers. I found that this was a much bigger task than anticipated, because I wanted to have a printed novel in the end.

The next thing I needed to decide was the different pledge levels. Backers should of course get a copy of the novel, but I also needed something unique and exciting for the higher pledge levels. Hence I found out that you can design your own deck of cards! I found that very fitting for a poker themed novel!

But by adding more rewards you also increase the cost of the whole project. This was, and is, a big challenge because I have to weigh the rewards against the cost of creating them. And also the shipping costs. All costs should be included into the Kickstarter goal, unless you want to pay for them yourself. For me this simply isn't an option, and thus the overall goal increased.

After this I started to prepare all text, both for the project, and all mails that I've sent. I even made a small video! And then it was time to launch! This is scary, but if you don't try nothing will ever happen, right? :)

After this you wait and see what will happen.

That's it for now! Thanks for your time, and I'll update you in a week.

Best regards
Hans OlssonStatus update twoFantasy

Posted by Hans Olsson Sun, February 05, 2017 09:34:41

One week has passed and so far the Project is at almost 1% of the required sum. This is awesome!
While 1% is great, it's still a bit to go before reaching the goal. I have a good feeling for the upcoming week.

The Kickstarter project is an All-Or-Nothing. If the goal is not reached no money are transferred, and no translation will be made.
So don't wait with supporting this.

https://www.kickstarter.com/projects/1464755039/translating-novel-kings-hope-the-deadly-poker-tour?ref=creator_nav

Here are some facts about the novel:
While writing the novel I read a lot of poker books and watched a lot of tournaments on YouTube.
Despite this I needed more feedback, and decided to contact a poker forum: pokerforum.nu.
I started to post chapters from the novel online, and invited anyone to read it and comment. I got a lot of feedback, which in the end helped to shape up the poker parts.
As thanks for the help I gave away two unique naming opportunities. Hence two character names in the book are not mine at all: Rogan Flugelhorn, number 3.199 and Kent "Kenta" Lennáart.

Until next time,

Best regards
Hans

Status update oneFantasy

Posted by Hans Olsson Tue, January 31, 2017 20:11:06

Good evening!

Here's a short status update about the Kickstarter project.
It has now been running for two days and the project already has three backers! Thanks a lot, guys!

I've decided to share facts about me and the book that might be good to know.
While writing and researching for King's Hope, I visited Casino Cosmopol in Stockholm and participated in tournaments on two different occations.
I was knocked out fairly early, but learned a lot of the poker lingo and the atmosphere around the table.
"I had the wrong lenses on me, so I missed the flush on the table."
That's one line I heard, and I thought it was so good that it made it into the novel!

Support the Kickstarter project here: https://www.kickstarter.com/projects/1464755039/translating-novel-kings-hope-the-deadly-poker-tour?ref=creator_nav

Thank you!

Läst 2016Fantasy

Posted by Hans Olsson Sat, December 31, 2016 12:44:37

Gott nytt år, bokvänner!

I vanlig ordning postar jag här nedan listan på böcker jag läst under 2016.
Det har varit blandad kompott, en hel del bra, en hel del mindre bra och så en hel del research. Bland annat pokerhandböcker och böcker om katter.
Och så en bok som lyckades med bedriften att avskräcka mig från vidare läsning redan från första(!) sidan.

Min absoluta favoritläsning under året blev överraskande nog Lust & Lidande av Matts Bergmark. Det är en faktabok om mediciners och drogers utveckling under århundradena. Med ett sjukt roligt språk och bitvis svart humor går Matts igenom det mesta om det mesta. Den här kan jag tänka mig att läsa om.

Och för att nämna några andra böcker som jag tyckte mycket om:
The bees - Laulin Paull
Pandora's Star - Peter F. Hamilton
Judas Unchained - Peter F. Hamilton
Häxornas försvarare - Jan Guillou
Ready Player One - Ernest Cline

Vad har ni läst för roligt under 2016?

Hela listan:
Revolt - Lisa Rodebrand
Ready Player One - Ernest Cline
A Wizard of Earthsea - Ursula K. LeGuin
Häxornas försvarare - Jan Guillou
Urmakarens värld - Love Kölle
Döden på Island - Kim M. Kimselius
Rymdvodoo vid Apacheravinen - Love Kölle
Calamity - Brandon Sanderson
Hoppsan, jag är död! - Arto Paasilinna
Gremlins - George Gipe
Firefight - Brandon Sanderson
Geim - Anders de la Motte
Steelheart - Brandon Sanderson
Jag minns att jag sprang - Ron McLarty
Sharp Ends - Joe Abercrombie
VIP-rummet - Jens Lapidus
Kalabalik bland guavaträden - Kiran Desai
Adolf Hitler - Bengt Liljegren
Vanderland - Erik Granström
Shotguns v. Chtulhu - Robin D Laws
Gör vad du vill - Erlend Loe
Lust & Lidande - Matts Bergmark
De vandrande städerna - Philip Reeve
Medusas hår och andra skräckberättelser - HP Lovecraft / Zealia Bishop
Adamsson i Sverige - Olle Länsberg
Köplust - Stephen King
Wellnessyndromet - Carl Cederström
Judas Unchained - Peter F. Hamilton
Pandora's Star - Peter F. Hamilton
Missdådare: Brott och människoöden i Sverige omkring 1600 - Annika Sandén
The white people and other weird stories - Arthur Machen
Katten ser dig - Roger A. Caras
Någonstans väntar en katt - Solveig Nellinge
Ali in Wonderland: And other tall tales - Ali Wentworth
Mamma försökte - Jens Lapidus
Nightfall - Isaac Asimov, Robert Silverberg
Kingdom of Clockwork - Billy O'Shea
Vredesverk - Erik Granström
The bees - Laulin Paull
Stadens väsen - Jonny Berg
Att föda - Gudrun Abascal
Att möta förlossningssmärta - Gudrun Abascal
Infected - Scott Sigler
Flickan som älskade Tom Gordon - Stephen King
Googolplex - KG Johansson
Bortom portalen - Fantastikportalen
Underkastelse - Michel Houellebecq
Pappalogi - Manne Forssberg
Harrington on Modern Tournament Poker - Dan Harrington
Matens pris - Malin Olofsson, Daniel Öhrman
Kyrkogårdsboken - Neil Gaiman

King's Hope så gott som klar!Fantasy

Posted by Hans Olsson Tue, May 10, 2016 19:56:12

I lördags fick jag klart manuset till King's Hope. Det har varit en lång resa, men nu är de allra flesta bitarna på plats. Jag ska nu låta manuset ligga någon vecka innan det är dags att läsa igenom en sista gång.

När det är klart är det dags att börja tryckprocessen, vilket innebär att boken kommer släppas under tidig höst. Det är riktigt spännande.

För att fira ska jag njuta av det fina vädret i Lothric, i Dark Souls 3. Det är ett bra spel, som har tagit det bästa från både Dark Souls och Dark Souls 2 och har man spelat de tidigare delarna känner man igen sig. I skrivande stund har jag precis anlänt till Profaned Capital och undersöker där omgivningarna. Det är fortfarande den stora behållningen med Dark Souls-spelen, att få utforska och undersöka den bleka, farliga världen.

Det häftigaste hittills var nog när en miljö kändes väldigt bekant, och efter att ha kämpat mig över ett par hustak anlände jag till ett ställe jag varit på förut. Det gick rysningar genom kroppen när jag stod på trappan nedanför Anor Londo. Jag möttes av två silverriddare och fick återigen lära mig att ett spjut är ett formidabelt vapen. Jag var inte välkommen. Inte alls. Nåväl, efter Profaned Capital ska jag dit igen.

Spela lugnt.

/HansFramsidan har anläntFantasy

Posted by Hans Olsson Thu, April 21, 2016 19:53:39

Framsidan har kommit. Den är snygg och det kliar i pokerfingrarna. Hur skulle du spela, om ditt liv hängde på det?

Namn två valtFantasy

Posted by Hans Olsson Wed, April 20, 2016 22:16:16


Namn nummer två att injiceras i Kings Hope blev Rogan Flugelhorn, valt av Big Less, som var den andra vinnaren till namngivningstillfället. Grattis!
Rogan fick ta över en deltagares namn i pokeromgång 3.

Härnäst väntar jag på omslaget till boken, och hoppas kunna visa upp åtminstone framsidan om några dagar.

Mvh
Hans Olsson

En vinst utdeladFantasy

Posted by Hans Olsson Tue, April 19, 2016 21:38:42

Som ni vet har jag postat pokeromgångar på kingshope.net. När jag började med detta lovade jag också att lotta ut ett namngivningstillfälle bland de som läste och lämnade feedback. I slutändan bestämde jag mig för att lotta ut två namngivningar och nu har Katt3n, från pokerforum.nu, namngivit en person i pokerturneringen på Kings Hope. I pokeromgång 8 finner vi därför en Kent ”Kenta” Lennaárt. Grattis, Katt3n, som valde namnet. En vinnare till är dragen och nu väntar jag med spänning på karaktärsinjektion nummer två.

I övrigt går arbetet stadigt framåt och boken är nu mycket nära att vara klar. En runda rättningar till återstår, och därefter minst en genomläsning, men efter det så är det så som klart! Jag tycker det är mycket spännande att det äntligen är på gång, och snart kan ni lyssna på synth och spela Texas holdem. Nåja, ni kan läsa om det i alla fall.

Jag räknar med att släppa boken senast i augusti. Är ni sugna?

Kings Hope tar formFantasy

Posted by Hans Olsson Wed, April 06, 2016 21:00:34

Hejsan,

Jag börjar nu äntligen närma mig att vara klar med min senaste bok: Kings Hope.

Det är i korthet en pokerturnering med dödlig utgång, där en dekadent värld råder utanför kasinots väggar.

Det har varit ett stort projekt för mig, med flera olika komponenter. Idag tänkte jag berätta lite om en av dessa delar, nämligen den musikaliska.

Jag började skriva boken sommaren 2011. Jag visste redan då att jag ville börja varje kapitel med ett citat från en låttext som jag tycker om. Låttexten har jag sedan kopplat ihop med innehållet i texten. Detta har varit ett otroligt spännande och roligt moment, för jag har fått tillåtelse av varje band att citera deras musik i Kings Hope.

Här är de band som är med, och som har inspirerat på vägen. Har ni inte lyssnat på dem än så är det dags nu:

Pride and Fall
Seabound
Apoptygma Berzerk
Funker Vogt
Blutengel
Covenant
Icon of Coil
Decoded Feedback
Mechatronic
Biomekkanik
Neuroticfish
Code 64
Colony 5
Frozen Plasma
Front 242
Project Pitchfork
And One
Namnambulu
Assemblage 23
:Wumpscut:
In strict Confidence
Monofader
Vnv Nation
Ashbury Heights

Om ni inte redan vet det så finns delar av boken att testläsa på www.kingshope.net, så kika in där. Hur skulle du spela poker, om ditt liv hängde på det?Läslistan för 2015Fantasy

Posted by Hans Olsson Fri, January 01, 2016 12:57:38

God fortsättning!

Här kommer min har läst-lista för 2015.
Bland listan finns både trevliga och mindre trevliga läsupplevelser.

Några böcker överraskade mig dock, med häftiga språkupplevelser, annorlunda och positiv syn på livet, eller bara genom väldigt gediget hantverk. Mina favoriter från året, och som jag också varmt rekommenderar, är:

The fairy gunmother - Daniel Pennac
Galtmannen - Love Kölle
Woodstock - Elliot Tiber
The curious incident of the dog in the night-time - Mark Haddon
The Shining - Stephen King

I listan nedan finns en hel del böcker jag läst i researchsyfte, kan ni gissa vilka? Och vilka var era favoritböcker?

Hela listan:
Ers majestäts olycklige Kurt - Lena Ebervall, Per E Samuelsson
Rörelsen - John Ajvide Lindqvist
Drevet går - Anders Pihlblad
Vi bara lyder - Roland Paulsen
Slakthus 5 - Kurt Vonnegut
Laman och den röda draken - Fredrick R. Hyde-Chambers
I stormens öga - Mia-Marie Hammarlin
The wind through the keyhole - Stephen King
Jorden de ärvde - Björn af Kleen
Mandomsprovet - Jonas Cramby
Black Wings of Chtulhu 2 - Joshi S t
Europas bortglömda blodbad: minnen från Solferino - Henry Dunant
Märkta för livet - Emelie Schepp
The Martian - Andy Weir
Internetpoker: Hitta rätt i pokerrummen - Andrew Kinsman
Hold 'em med små insatser - Miller, Sklansky, Malmuth
Woodstock - Elliot Tiber
En av de sista - Annah Nozlin
The Incorrigible - Harriet Dumont
Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
Steampunksagor - Anders Nyman
Värt att dö för - Lee Child
Bimbos of the death sun - Sharyn McCrumb
Half a war - Joe Abercrombie
Stril 60, Teknik vetenskap och svensk säkerhetspolitik under kalla kriget - Johan Gribbe
Dehlis vackraste händer - Mikael Bergstrand
The naked god - Peter F. Hamilton
The Neutronium Alchemist - Peter F. Hamilton
Om Jesus - Jonas Gardell
Pokerhandboken - Dan Glimne
Tårpilens år - Lupina Ojala
Den el-ändiga sagan - Anna Vintersvärd
Boneshaker - Cherie Priest
The Dirt, Mötley Crue - Neil Strauss
Kväll efter kväll - Gerda Antti
Korten på bordet - Agatha Christie
Half the world - Joe Abercrombie
Welterviktsäktenskapet - John Irving
The curious incident of the dog in the night-time - Mark Haddon
The Shining - Stephen King
The king in Yellow - Robert W Chambers
The Windup girl - Paolo Bacigalupi
Galtmannen - Love Kölle
Halpin Fraysers död och andra berättelser - Ambrose Bierce
Stoner - John Williams
Himmelstrand - John Ajvide Lindqvist
Aniara - Harry Martinson
The fairy gunmother - Daniel Pennac
Jeeves klarar skivan - P.G Wodehouse
Awakened Mage - Karen Miller
Innocent Mage - Karen Miller

BokmässerapportFantasy

Posted by Hans Olsson Sun, October 04, 2015 14:55:40

En vecka har nu förflutit sedan bokmässan i Göteborg. Det var riktigt roligt, och också så stort och intensivt att man knappt hinner förstå var man är.

Hur som helst:

Jag delade i år monter med trevliga Catoblepas förlag, och vi stod i monter D02:02. Detta låg rent fysiskt i en gång mellan två områden. Det var stundtals lugnare hos oss, men också riktigt trevlig för då kunde man prata med läsare och kollegor som kom förbi, utan att behöva anstränga stämbanden.

Med i montern hade jag också den ångande färska antologin "Steampunksagor", som hade releasefest på Steampunkbaren under fredagkvällen. Jag kan varmt rekommendera Steampunkbaren, med häftiga miljöer och trevlig stämning.
Under lördagen var också Steampunkföreningen förbi montern för att promota boken, vilket också var ett roligt inslag.

I övrigt kan jag berätta att när man står bakom en monter, med start från tidig torsdag till sen söndag, så seglade en specifik boktitel genom mitt huvud ganska ofta, nämligen "Maratonmarschen". De första två dagarna ville fötterna inte vara med, men sedan vande de sig och trots all vertikal kroppshållning funkade det riktigt bra.

Under mässan bjöds det också på montermingel, och så klart annat mingel med trevliga läsare och andra författare och utställare.

Tack för bokmässan. Vi ses nästa år igen!

Arga förläggaren Fantasy

Posted by Hans Olsson Mon, August 24, 2015 21:20:19

När jag för några månader sedan avslutade mitt senaste manus gjorde jag som man bör göra i det läget. Jag lade undan manuset för att låta det mogna en stund. Det var skönt, för jag har hållit på med den här romanen ett tag nu, så det var skönt att äntligen få skriva dit de sista orden. Nu infinner sig genast en mängd andra frågor för mig som författare. Två av de största är: Hur länge ska man låta den ligga? Och vad gör jag under tiden?

Nu när jag inte längre hade den där överhängande känslan av att något alltid måste göras lät jag kreativiteten flöda. Jag började skriva på en novell som jag avslutade. Fast utan att rätta så den ligger just nu också och mognar. Jag började skriva på en ny roman, för jag har en berättelse som måste skrivas, vare sig jag vill eller ej. Fast så kom jag på att jag ju hade ytterligare någon idé, så jag skrev en novell till medan jag tog sats inför romanen. Den ligger och vilar nu, förresten, novellen. Och när jag var klar med den fick jag ytterligare två bokidéer som jag genast började på. Kort sagt drabbades jag av skrivar-ADHD och hade svårt att bestämma mig för vad jag skulle satsa på. Dessutom ligger ju det egentliga manuset och väntar på att jag ska jobba med det.

Det var i det här läget jag kom på vad jag skulle behöva, nämligen Arga Förläggaren. Tänk att ha en hetsig rackare, som står och skriker på en mer eller mindre motiverat. Som de gör på TV.

”VAD ÄR DET HÄR FÖR NÅGOT?”

”Ähh, ett färdigt manusutkast.”

”VADÅ UTKAST!?”

”Jo, det ligger och mognar lite ...”

”JAHA. OCH VAD ÄR DET HÄR DÅ?”

”Det är en novell som också ligger och … Ja du vet.”

”MEN FÖR I HELVETE! DU MÅSTE JU GÖRA KLART EN SAK I TAGET!!!!”

Jag ser framför mig hur en åder i pannan på Arga Förläggaren pulserar olycksbådande.

”Jo, men det funkar inte rik...”

”JAG SKITER I HUR DET FUNKAR. NU SKRIVER DU KLART DEN HÄR BOKEN MED EN GÅNG, ANNARS SKA JAG PERSONLIGEN SE TILL ATT DINA KARAKTÄRER DRABBAS AV SKOSKAV OCH JAG SKA RYCKA DIN VIRTUELLA PENNA UR HANDEN PÅ DIG OCH JAG SKA ÄNDRA ALLA DINA MILJÖBESKRIVNINGARNA SÅ ATT DE ÄR I VERSALER OCH JAG SKA ...”

Jag slutar lyssna, nickar och vänder mig mot datorn. Han har rätt, gapstaren. Jobbet måste göras och ingen kan göra det åt mig. Som en klok man sa: Det enda sättet att göra det på är att göra det.

Innan jag sätter igång att rätta manuset måste jag bara skriva lite annat. Och när jag börjar med det letar sig Arga Förläggarens torndönsstämma in i mina öron. Jag vänder mig om och ser att ådern rör sig som en daggmask i hans högröda ansikte. Den sprängs snart. Inte bra.

Nu har jag ingen Arga Förläggaren som skriker på mig, men ibland tror jag det kan behövas. Kanske är det en ny yrkeskategori att satsa på?

I alla fall har manuset nu mognat klart, så ikväll har jag börjat redigeringsarbetet! Håll utkik här efter uppdateringar, för nästa bok blir spännande. Inte minst för mig.Första halvan av 2015Fantasy

Posted by Hans Olsson Fri, July 17, 2015 18:18:46

Första halvåret 2015 har passerat. Det har gått fort, tycker jag. Vad har då hänt? När jag tänker tillbaka har det kantats mesta delen av noveller, vilket har varit roligt, utmanande och kämpigt. Men mest roligt. I maj släpptes den engelska antologin ”Waiting for the machines to fall asleep”, vilken har fått fantastiska recensioner på bloggar och andra sidor. Mitt bidrag till den heter som bekant ”Melody of the Yellow Bard”. Har ni hunnit läsa den än?

Sedan fick jag nys om en kommande steampunkantologi och till den skrev jag ett bidrag. Antologin är i skrivande stund är i startgroparna att färdigställas och kommer släppas tidigt i september. Jag ser mycket fram emot den, inte minst för att steampunk är en så fascinerande genre! Mitt bidrag heter ”Filmvisning på salong Rentzo” där en mycket ovanlig och spännande film visas.

Jag har också skrivit ett bidrag till en kommande antologi som kommer ges ut av Catoblepas förlag. Jag ska inte avslöja för mycket om den, men spännande är det. Jag lovar! Håll utkik efter ”Opaltornet kallar” där.

Slutligen kommer ytterligare en antologi att släppas under hösten, av Fantastikportalen. Jag skrev ett bidrag till den antologin, men sedan gjorde någon mig uppmärksam på att det kanske skulle passa bättre till något annat. Så plötsligt stod jag där med en klar novell som jag inte kunde använda. Det var svettigt, men jag skrev ner en annan idé jag hade istället. Så under hösten kan ni läsa novellen ”Tidsögat” i Fantastikportalens antologi!

Jag lyckades också skriva klart en roman jag har jobbat med ett tag. Den ligger just nu och mognar lite, och den ska rättas och arbetas med. Det jobbet får bli under hösten, då novellerna hittills har tagit ganska mycket tid. Boken är en dystopi av något slag och jag tror det kommer bli riktigt bra i slutändan. Jag vill inte avslöja för mycket än, men jag kan berätta att jag har skaffat ett stort antal böcker på ämnet, plöjt igenom timtals av Youtube-klipp och besökt Casino Cosmopol i Stockholm i researchsyfte. Dessutom har jag fått kontakt med ett antal fantastiskt bra synthband. Det ska bli superspännande att jobba med den här, och ... Ja, ni får se så småningom :) Jag har också läst en del böcker, och kan nämna några favoriter hittills (se listan längst ner). Bland annat har jag läst Love Kölles roman ”Galtmannen”, vilken med sitt medryckande, varierade och kompetenta språk var en riktigt häftig läsupplevelse. Boken påminde mig lite om American Psycho, så den är kanske inte för alla. Men den var för mig.

Jag gillade också "The fairy gunmother" av Daniel Pennac. Jag visste inte vad det var för bok över huvud taget när jag började läsa. Det visade sig vara en deckare, vilka jag i normala fall inte läser, men också en riktigt underhållande och välskriven sådan.

Stephen Kings "The Shining" är också riktigt bra. Det som slog mig främst när jag läste den är hur tidlös den är ur väldigt många aspekter. Den publicerades 1977, men kan vara skriven nästan när som helst. Ruskigt bra!

Lupinas "Tårpilens år" är en trevlig, klassisk fantasybok.


Nu är det dags att semestra lite, fast risken finns att det blir lite skrivande också. Vi ses till hösten! Under tiden får ni läsa mycket, särskilt ”Främling. Inkräktare” :) Ge bort ett ex, vettja, om ni inte redan har läst den.

/Hans

Läst hittills 2015:

The Neutronium Alchemist - Peter F. Hamilton
Om Jesus - Jonas Gardell
Pokerhandboken - Dan Glimne
Tårpilens år - Lupina Ojala
Den el-ändiga sagan - Anna Vintersvärd
Boneshaker - Cherie Priest
The Dirt, Mötley Crue - Neil Strauss
Kväll efter kväll - Gerda Antti
Korten på bordet - Agatha Christie
Half the world - Joe Abercrombie
The curious incident of the dog in the night-time - Mark Haddon
The Shining - Stephen King
The king in Yellow - Robert W Chambers
The Windup girl - Paolo Bacigalupi
Galtmannen - Love Kölle
Halpin Fraysers död och andra berättelser - Ambrose Bierce
Stoner - John Williams
Himmelstrand - John Ajvide Lindqvist
Aniara - Harry Martinson
The fairy gunmother - Daniel Pennac
Jeeves klarar skivan - P.G Wodehouse
Awakened Mage - Karen Miller
Innocent Mage - Karen Miller
Waiting for the machines to fall asleepFantasy

Posted by Hans Olsson Thu, May 07, 2015 19:21:59

Now I've read all the short stories in the anthology ”Waiting for the machines to fall asleep” and I have some thoughts about it. It's tubular (I'll explain it further down)!

And I'll write this blog post in English, since I hope some of the English speaking readers have found their way here.

First a few thoughts on my own work: While writing my own contribution ”Melody of the Yellow Bard” I learned a lot of useful things about writing in a language that's not my own. I consider myself to be fairly good with the English language, but then again, it's not my native tounge. This brought on a few challenges, for example which words to chose in what situation, or the fact that you treat commas in dialogue differently in Swedish than in English. I also learned that it's very hard to have that instinctive feel of the language, as you have with your own native language. It's a challenge, but a real fun one!

As an example, how do you treat dialogues so they sound natural? Someone suggested that the people talking should mention each others names more, but for me that's not working at all. I can't see (or hear) people talk that way and make it sound natural.

A: One example might sound like this (using the characters from my short story):
”How are you, Rasmus?”
”I'm good, Clayton. How are you?”
”I'm good thanks, Rasmus, how are you?”
"I beg your pardon, I think you just asked that, Clayton."

B: Or you can do it like this, making it sound (to me) more natural:
”Hello, Rasmus.”
”Hi there!” Rasmus waved at Clayton. ”Waazzahh?”
”What?”
”Uh, wazzup!”
”What do you mean? Are you Millhouse?”
”What? No... I just... Forget it.”

To me the option A sounds like they're both salesmen, trying to impress each other by thoroughly knowing each other name and repeating it every chance they get. Maybe it's just me. But I also think there might be a cultural difference. Maybe I'm writing in Swedish-English rather than English-English. This was one of the biggest challenges while working with ”Melody of the Yellow Bard,” but also one of the more fun ones. Hence I chose to keep my own Swedish touch to my story, and I'm very happy with it. Is it good for you to read? Who the hell knows, but in the end I'm very happy with how ”Melody of the Yellow Bard” turned out. And I hope that you find it good as well. If you read this blog post I guess you were curious enough to go here, at least.

So what about the rest of the short stories?

First of all: There was an interesting observation from one of the reviewers; that most of the short stories are gloomy, downbeat and ends with the protagonists' death or something similar. Does this mean that Swedes have a pessimistic view of the world? Or perhaps a realistic one? I don't know, and I can only speak for myself. As for ”Melody of the Yellow Bard” I was inspired by lots of things, but to mention two sources; Lovecraft (the sense of an outside, neverending threat appeals to me), and Will Murrays short story ”What brings the void”. These two examples has a certain touch to them which really inspired me.
And I should clarify that "inspired by Lovecraft" does not mean that I use his mythos. It simply means "inspired".

Anyway, in an anthology there are usually a few good short stories that appeals to me. In ”Waiting for the machines to fall asleep” I find most of them extremely good, fun and worth reading. Not all stories are for me, but that's also the beauty of an anthology. You get the mix, wether it's for your or not. I think one of the reasons that it works out so well is the language. Each author has their own voice, and ”speaking” it in a foreign language really works.
I'm very proud to be part of this, and thanks to Peter Öberg and the other authors who made reading it a great experience. It really is tubular!

Oh yeah, ”tubular”. I like video games, and when I grew up I played Nintendo games mostly. In Super Mario World, to SNES, you can find the Special World. In here there are 8 levels. For example we have the levels ”Groovy”, ”Awesome” and ”Way Cool”, which are words to express something... well, cool. And there was also this one level called ”Tubular”. So as a kid I thought this was a word equivalent to ”Awesome”, ”Cool” or ”Fantastic”. It has never left me since, although today I understand the logic of a level called ”Tubular” (!) in a Mario game. It's pretty tubular, come to think of it. And while I'm on that topic, the koopas are commonly known as ”ducks”. Yep.Antologi på engelska snart härFantasy

Posted by Hans Olsson Sun, May 03, 2015 19:25:52

På tisdag kommer den äntligen, "Waiting for the machines to fall asleep"!
Det är en mycket efterlängtad science fiction-antologi, utgiven av Affront. Det är en antologi, helt skriven på engelska, av nordiska författare. Jag bidrar med novellen "Melody of the Yellow Bard".

Det har varit en mycket intressant och spännande resa att skriva en novell helt på engelska och jag har lärt mig massor på vägen. Bland annat att om man inte har ett språk som sitt modersmål, så är det riktigt klurigt att nyansera språket på det sätt man vill, just för att man ibland inte vet exakt hur det ska vara. Man saknar den där fingertoppskänslan. Men tack vare engelsktalande korrekturläsare så blev det i slutändan riktigt bra, och dessutom har jag nu lärt mig att man i dialog i engelska texter sätter kommatecknet innanför citationstecknen!
"Tubular," he said.
Nu ser jag med spänning fram emot hur den mottages och läses av icke svensktalande läsare!

Jag har hunnit läsa kanske 80% av novellerna och kan säga att det finns riktigt häftiga historier i antologin! Jag får återkomma när jag läst de sista. Till dess, läs mycket!

Kultur och historieberättandeFantasy

Posted by Hans Olsson Thu, February 05, 2015 19:35:07

De här tankarna har varit med mig ett tag, men det blev särskilt tydligt idag då jag hade en diskussion om vilka filmer man kunde se såhär till helgen. Jag hade svårt att rekommendera någon, inte för att de nödvändigtvis är jättedåliga eller jättebra, utan för att de är slätstrukna. Frågan som kom upp löd: Av de filmer som finns idag, vilka kommer man komma ihåg om fem år? Det är en intressant fråga och det kommer inte särskilt många milstolpar idag. När Sagan om Ringen-filmerna kom var de nyskapande och häftiga. När Matrix kom såg man något nytt och välarbetat. Så hur står det till med berättandet idag? Vad är det för berättelser vi blir matade med?

Låt mig dra ett exempel: Häromkvällen stod TV:n på och programmet som rullade var någon kriminalserie. Karaktärerna fäller den ena klyschiga dialogen efter den andra och drar slutsatser som får mig att häpna. Det är plastigt och artificiellt. Vad kommer jag ihåg när det är slut? Bara en känsla av att jag har förslösat min tid, och inte mycket annat.

Vidare kan jag räkna upp några filmer jag kommer komma ihåg som jag sett relativt nyligen, bland annat Guardians of the galaxy och Edge of tomorrow. Vad gör då att dessa fastnar i mitt minne och mycket av det andra inte gör det? Jag tror det beror på kulturell mättnad, åtminstone för mig personligen. Det mesta jag ser är amerikanska serier och amerikanska filmer. Folk pratar på ett visst sätt, de agerar på ett visst sätt. Allt enligt standardmall 1A. Ibland gör berättandet vissa utsvävningar och går över till standardmall 1B. Mer än så blir det sällan. Och det är nog därför de nämnda filmerna stannar hos mig, för de har något lite annorlunda i sig, något som är lite varmare jämfört med de andra.

Ganska nyligen skrev jag en novell på engelska. Det var en spännande och intressant utmaning, just för att även om jag anser mig skaplig på engelska så har jag det inte i blodet. Detta gör att jag i mitt språk kanske inte använder vardagsuttryck som en engelsktalande individ skulle slänga sig med. Men det är ju heller inte meningen. I slutändan bad jag två amerikaner att kika på min text för att eliminera eventuella grammatiska tokigheter som smugit sig med. Resultatet blev att de gjorde ett väldigt bra jobb. Nästan för bra. På många ställen ser jag förslag på hur amerikanerna tycker att dialogerna kan låta mer ”naturliga”. Men det är inte naturligt för mig. Jag skulle inte prata sådär och alltså skriver jag inte heller på det sättet.

En annan relaterad historia är en bok jag nyss läste. Jag hittade den i en serietidningsaffär här i Uppsala. Den hade en rolig framsida som fick mig att tänka på författaren Terry Pratchetts böcker och med titeln ”The fairy gunmother”. Jag köpte den och började läsa den utan att veta vad det var för något. Det visade sig vara en deckare, faktiskt ganska rå och brutal, med ett annorlunda trivsamt språk och med annorlunda karaktärer. Författaren, Daniel Pennac, är från Frankrike, läser jag på baksidan. Intressant!

Jag tror att det här plastiga och artificiella beror på att väldigt få böcker/filmer/historier är personliga idag. Mycket av det som är bra har hjärta och en glöd, men majoriteten saknar det. Det är trist. Och jag pratar inte om att använda klichéuttryck eller uttjatade idéer, för även sådana kan vara bra om man de innehåller ett gediget arbete och en gnutta känsla.

Därför är jag väldigt glad att det kommer så mycket spännande fantastik på svenska och på andra språk, för visst måste tonen hos svenska författare vara annorlunda än det man oftast ser på TV och film? Om den inte är det så bör den vara det. För jag är mätt på standardmallarna från USA, som jag ändå inte kommer komma ihåg.